centrum_kvete.jpg

Havířovští si vybrali budoucí podobu přednádraží

Jak bude vypadat v budoucnu prostor před výpravní budovou nádraží v Havířově, rozhodli obyvatelé města v anketě, jejíž výsledky ve středu 13. ledna 2016 projednali radní na své schůzi. "Lidé si vybírali ze čtyř návrhů, jejichž vizualizace si mohli prohlížet na webových stránkách města až do 23. prosince. Nechali jsme veřejnost vybrat si návrh, který se jí líbí nejvíce. Teď budeme usilovat o jeho realizaci," řekl k budoucí úpravě bezmála 15 tisíc čtverečních metrů prostoru v okolí nádražní budovy primátor Havířova Daniel Pawlas.

Ze čtyř předložených návrhů řešení si obyvatelé vybrali variantu 3, pro kterou rozhodli prostřednictvím hlasovacích anketních lístků na jednom z pěti míst ve městě k tomu určených v době od 17. listopadu do 23. prosince 2015. Hlasovalo pro ni 697 respondentů. "Vítěznou variantu teď architekti rozpracují do podoby dokumentace potřebné pro vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení," vysvětlil náměstek primátora Ivan Bureš. Veškerá projektová dokumentace vznikne v průběhu roku 2016, náklady na ni jsou vyčísleny na cca 2,2 miliony korun. "V příštím roce pak chceme soutěžit zhotovitele stavby a zahájit její realizaci," doplnil Ivan Bureš. Samozřejmě město čeká na dotaci splňující podmínky vzniku terminálu obecně. "O dotaci chceme požádat samostatně, už bez participace společnosti České dráhy," zdůraznil náměstek.

Vítězná varianta má 182 parkovacích míst a cestujícím poskytuje větší komfort. "Vítězný návrh například počítá se s krytou spojkou přes ulici Železničářů, která vede podél budovy nádraží. Znamená to, že lidé, kteří přijedou autobusy, projdou suchou nohou do výpravní budovy nádraží," vysvětluje Ivan Bureš. Návrh, který lidé preferují, má také nejvíce zeleně v upraveném prostoru. Nechybí parkovací místa pro vozíčkáře, stání pro taxíky, k nádraží bude přivedena cyklostezka a pro cyklisty tady budou uzamykatelné boxy pro kola hlídané kamerami. Tato varianta návrhu počítá také s novými parkovacími místy pro obyvatele sousedního věžového domu, budou mít k dispozici čtyři desítky parkovacích míst. Celkem se hlasování o budoucí podobě přednádražního prostoru v Havířově zúčastnilo 1556 respondentů. První a druhá varianta návrhu řešení, která počítala mimo jiné jen se 152 parkovacími místy, získala dohromady 264 hlasů. Pro variantu 4, která se jen mírně lišila od vítězného návrhu, hlasovalo 595 respondentů.

Město Havířov oslovilo 4 architektonické kanceláře s požadavkem na zpracování podoby přednádražního prostoru. Jeden z oslovených architektů spolupráci okamžitě odmítl, další projekční kancelář od zpracování odstoupila z kapacitních důvodů. "Kladli jsme důraz na co na zajištění bezpečného a komfortního přístupu a přestupu cestující veřejnosti mezi všemi druhy zdejší veřejné i soukromé dopravy a na zlepšení možností parkování. Systém zastřešení a materiálového řešení byl ponechán na návrhu architektů, každopádně při realizaci bude kladen důraz na ekonomiku stavby a minimální finanční náklady na údržbu zastřešovacích konstrukcí v budoucnu," zdůraznil náměstek Bureš.

Zahájení realizace projektu připadá v úvahu ve druhé polovině roku 2017. Město počítá s úpravou prostoru před nádražní budovou, která je dosud v majetku Českých drah a není součástí připravované investiční akce.

Vizualizace vítězné varianty 3
vizualizace_3.jpg vizualizace_3b.jpg vizualizace_3c.jpg

 Multimédia 

Radniční listy

Kontakt 

Magistrát Města Havířova

Svornosti 2
Havířov - Město, 73601

tel. 596 803 111
fax. 596 803 350
posta@havirov-city.cz

Datová schránka
Identifikátor datové schránky (ID):
7zhb6tn
Název datové schránky:
Statutární město Havířov

úřední hodiny

po, stř: 8:00-17:00
čt: 8:00-14:00
út, pá: 8:00-12:00 (na objednávku)

 
© 2012 Statutární město Havířov
www.studio-upgrade.cz  |
www.eabm.cz